dijous, 3 d’abril del 2014

Un canvi químic inesperat tot fent cristallsAmb els alumnes de quart de primària, estàvem estudiant les roques i els minerals; Per apropar-nos a la formació de les roques sedimentàries, vaig proposar una activitat sobre la formació de sediments, entre ells, la cristal·lització per evaporació.

A l’aula teníem cristalls de fluorita, quars, sofre,... Havíem observat i comprovat les seves propietats. Ens preguntàvem si nosaltres podríem fer cristalls.

Decidirem fer cristalls per evaporació de dissolucions de sal, i de sulfat de coure.
Com que volíem veure tot el procés de cristal·lització , varem programar la càmera Mòtic.....Per casualitat, va caure una gota de dissolució de sulfat de coure sobre la sal i aquesta es va tornar verda.
Es va crear molta expectació. Ens preguntàvem:
Què fa que canviï el color de la sal?. Cal imaginar i dibuixar, què passa?/ com passa?/ i perquè passa? Varem posar en comú totes les idees que teníem, per  saber que ens calia conèixer i esbrinar.


Decidirem fer comprovacions per tal de saber què és el que fa canviar el color. Cada grup disposava d’aigua sal i sulfat de coure; càpsules de petri, espàtules i pipetes.

 
 
                                           Comencen els descobriments:

- Si barregem la sal sòlida i el sulfat de coure sòlid ens queda una barreja dels dos materials, on es veuen les diferents substàncies i no es torna verd.
- Si posem l’aigua al damunt d’aquesta barreja, veiem que es torna verd.
- Si posem la dissolució  de sal i aigua al damunt del sulfat de coure sòlit ens surt aquest material verd.
- Si posem la dissolució de sulfat de coure i aigua damunt de la sal sòlida, també ens canvia de color.

Ja sabem que l’aigua és el desencadenant del canvi. Però...Per què passa?


Varem trobar molta informació a Internet sobre aquests tres materials, com es comporten, com son, on es troben, per a què serveixen, com poden canviar, què els fa canviar... però descobrirem una cosa que ens sorprengué molt, i és que la sal,l’aigua i el sulfat de coure tenen un nom químic,que es representa amb lletres i números.


Sulfat de coure -----------SO4Cu
Aigua -----------------------H2O
Sal --------------------------Cl Na


Varem intentar interpretar aquestes lletres i aquests números per poder entendre una mica més el canvi que havíem vist.
Cada element estava representat per una lletra, nosaltres també la varem representar  amb un color.

S     Groc      
O    Blau
H    Blanc
Cl   Vermell
Na   Taronja

Vaig proposar fer una representació amb el cos, per entendre el que havia passat.
Cada nen representava un element, per tant, tenia una lletra i un gomet del color corresponent.

Varem trobar moltes combinacions possibles, que defensàrem davant de la resta de companys i companyes; Segurament una d’aquestes representacions  havia de ser el material de color verd que ens havia aparegut. També Varem explicar el canvi, dibuixant i escrivint les nostres intuicions.
En posar en comú els resultats, varem intuir que en el canvi s’havia format una substància nova que estava formada per parts de les que ja hi havia (sal, sulfat de coure i aigua) però organitzades d’una altra manera.

  

Roser Ylla


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada